|
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΝΕΟΚΛΗ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗ ΣΤΟΥΣ 26 ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ, ΣΤΗΝ ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Στο πλαίσιο προβολής και προώθησης της κυπριακής υποψηφιότητας για την Έδρα του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το Άσυλο, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νεοκλής Συλικιώτης παρουσίασε στους 26 Πρέσβεις των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την πρόταση της Κύπρου. Παρόντες στην παρουσίαση της Κυπριακής υποψηφιότητας, που πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία, ήταν επίσης εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Δρ Λάζαρος Σαββίδης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Επιχειρηματολογώντας υπέρ της κυπριακής υποψηφιότητας, ο κ. Συλικιώτης προέταξε την γεωγραφική εγγύτητα της Κύπρου με την Μέση Ανατολή και την Αφρική, η οποία ως η πλέον ασταθής πολιτική περιοχή στον πλανήτη μας παράγει συνεχώς πρόσφυγες. Επιπρόσθετα, εξήγησε ο κ. Συλικιώτης, η Κύπρος έχει εμπειρίες πολλών χρόνων στη φιλοξενία προσφύγων όπως για παράδειγμα από τον Λίβανο, την Παλαιστίνη και το Ιράκ. Παράλληλα, η Κύπρος, τόνισε ο Υπουργός, διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα ως κέντρο παροχής υπηρεσιών στην Μέση Ανατολή, στοιχείο που διευκολύνει και τη σύνδεση της με αυτή την περιοχή. Καταλήγοντας, ο κ. Συλικιώτης, υπενθύμισε στους 26 πρέσβεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2003, οι όποιες νέες υπηρεσίες της Ε.Ε. θα πρέπει να εδρεύουν σε νέα κράτη μέλη.
Της παρουσίασης της κυπριακής υποψηφιότητας από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη, προηγήθηκε σύντομος χαιρετισμός από τον Σουηδό Πρέσβη στον Κύπρο κ. Ingemar Lindahl, ο οποίος, όπως ανέφερε, εκτός από την Κύπρο, την Έδρα του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το Άσυλο διεκδικούν επίσης η Μάλτα και η Βουλγαρία. Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων από τα κράτη μέλη λήγει στις 20 Οκτωβρίου, τόνισε ο κ. Πρέσβης. Παράλληλα, επεσήμανε πως πριν το τέλος της Σουηδικής Προεδρίας αναμένεται ότι θα αποφασιστεί τόσο η σύσταση του Γραφείου όσο και η χώρα φιλοξενίας, ενώ το Γραφείο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2010.
Όπως τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά το τέλος της παρουσίασης της Κυπριακής υποψηφιότητας, «η Κύπρος, αν και μικρό κράτος, συμμετέχει στα Ευρωπαϊκά δρώμενα με ουσιαστικές προτάσεις και παρεμβάσεις. Η Κύπρος επιθυμεί να φιλοξενήσει μια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία σε ένα τομέα που αφορά τους αιτητές ασύλου και τους πρόσφυγες, τομέας για τον οποίο έχουμε μεγάλη εμπειρία, αλλά το κυριότερο, τα τελευταία χρόνια έχουμε διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες στην Υπηρεσία μας με αποτέλεσμα να έχουμε καλές επιδόσεις που αναγνωρίζονται και στην Ε.Ε. Ως αποτέλεσμα αυτών των βελτιώσεων, σε σύντομο χρονικό διάστημα περιορίσαμε στο ελάχιστο τους αιτητές ασύλου και έτσι από τους 8.000 που ήταν στις αρχές του 2008, σήμερα είναι λιγότεροι από 1.500».
Στο πλαίσιο προώθησης της κυπριακής υποψηφιότητας, όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός, πραγματοποίησε συνάντηση με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές, τους οποίους και ενημέρωσε για την πρόταση μας. Επίσης, η πρόταση μας έχει ήδη κατατεθεί επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Σουηδία ως την Προεδρεύουσα χώρα για το τρέχον εξάμηνο, αλλά και στα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε., τόνισε ο κ. Συλικιώτης.
15 Οκτωβρίου, 2009
|